2021.12.06. 09:45:07
Látogatások száma eddig:6929983
Utolsó frissítés: 2008. 03. 02.
Ha értesülni szeretne újdonságainkról, híreinkről, iratkozzon fel hírlevelünkre!
 
Ajánlja honlapunkat barátainak, ismerőseinek!
 
Szerkesztők: info@greenfoto.hu
Professzionális hônyomtatók
[2004. 03. 02.]
Professzionális hônyomtatók


Festékdiffúziós elven mûködnek. Nem szublimációs elven, ahogyan az sajnos helytelenül elterjedt! Hôfejével 300 dpi-s felbontással nyomtat, azonban a nyomtatás nem raszteres eljárással folyik: minden képpontnak saját színe van. A nyomtató ugyanis az egyes pixelek színének megfelelôen egyedien keveri a festékeket. Ezért folyamatos tónusú nyomtatásról beszélünk, ahogyan a filmrekorderek és a digitális minilaborok is folyamatos tónussal dolgoznak. Ha raszteres eljárással szeretnénk megközelíteni ezt az árnyalatfelbontást, 3500 dpi-s raszterráccsal kellene dolgoznunk. Ilyen felbontással azonban semmiféle nyomtatómû nem üzemel. Ha mindehhez hozzávesszük, hogy ezek a nyomtatók a szoftveresen ábrázolható, 256 féle csatornánkénti szürkeskálából 245-öt mérhetôen teljesítenek, úgy 14.7 millió nyomtatható színnél járunk. Ez azonban nem minden. A fotográfiai nagyítópapír ugyanis minden tintasugaras nyomtatónál kisebb Dmin és Dmax értékkel rendelkezik. Emiatt nagyon széles dinamikus tartománya van. A termodiffúziós nyomtató azonban ezt is felülmúlja: 0.07 D-tôl 2.8 D-ig terjed a nyomtatható tartomány, szemben a nagyítópapír 0.15 D és 2.0 D-jével szemben. Emiatt ez a technológia biztosítja jelenleg a legjobb képminôséget, és a legjobban tárolható végterméket (minimum 100 év). Sajnos a közelmúltig mind a nyomtató, mind nyersanyagának ára magas volt. Óriási áttörés jelent azonban, hogy ma már megfizethetô áron juthatunk hozzá ilyen eszközhöz: a legújabb tipusok ára már közelíti a professzionális tintasugaras nyomtatókét, és a nyomatok költsége is ugyanígy viszonyul ahoz a rendszerhez. Minsez azért nagyon fontos, merts a környezetvédelmi szempontokat messzemenôen kiszolgálja a termodiffúziós rendszer, ráadásul gyors és teljesen száraz eljárás, azaz az élôvizeket nem terheli. A gyorsaságra jellemzô, hogy az edge-to-edge A/4 oversize méretet védôlaminálással együtt mindössze 13 s alatt nyomtatják ki az ipari termodiffúziós gépek. A nyomtatók egy része egyébként írásvetítô fóliára is képes dolgozni, más tipusaik viszont digitális proof üzemmóddal is rendelkeznek, így a nyomdai elôkészítés területén is helyet kaptak.

**Tippek
-A mai termodiffúziós printerek az elkészült képet laminálással is védik. Ennek felülete lehet matt és fényes is. Ha a képet kereteztetjük, minden esetben matt felületet igényeljünk a nyomtatótól. Ezáltal az egyszerû, klipszes üvegkeretben sem keletkeznek Newton-gyûrûk, vagy foltok az üvegfelületre ragadás miatt. Ha azonban a képeket kézbe fogjuk, üveg nélkül keretezzük, vagy dossziéba fûzzük, válasszuk a fényes felületet. Ez ugyanis mechanikai behatásokra érzéketlenebb, ha a mattfelülethez viszonyítjuk
-Vegyük figyelembe mind a nyomtatás költségénél, mind a nyomtató áránál a laminálást! Ha ilyen nyomtatót veszünk, nem kell laminálógépet vennünk, és laminólófóliára költenünk. Márpedig az a tintasugaras nyomtatóknak majdnem elengedhetetlen tartozéka, ha képeinket valóban használni szeretnénk. Például falra akasztva, tárcában hordva, üdvözlôkártyának stb.
-A hôdiffúziós nyomatok egyetlen ellensége a PVC. Ne tároljuk ôket ilyen fóliák között, vagy ilyenekkel érintkezve. A PVC anyagokat erôs „mûanyag szagukról” ismerhetjük fel. Használjuk tehát orrunkat. Ezen felül minden mûbôrt kezeljünk PVC-nek, mert legnagyobb részük az.

*Érdekesség
-A printerek nyomtatásának az az elve, hogy pontosan szabályozható hômérsékletű nyomtató fejjel viszik át a festéket a festékszalagról a speciális hôpapírra. A nyomtatófej tehát pixelnyi méretű fűthetô ellenállásokból áll, melyek különleges minôségű kerámiahordozón vannak elheylezve. Az ellenállások nagyon pontosan fűthetôk négyszögimpulzus segítségével. Persze a fűthetô ellenállások különböznek, valamint a nyomtatások számának növekedtével is változnak, öregednek. A fejvezérlô ármakör tehát bonyolult, és ez az egyetlen drága pontja a nyomtatónak. Egyrészt a különbözô pixelek alapkalibrációját is figyelembe kell vennie nyomtatás közben, másrészt minden ellenállást a meghatározott és beépített szimulációs függvénynek megfelelôen „öregítve” kell felfűtenie. Megéri azonban ennyire precízen vezérelni a nyomtatófejet, ugyanis így valóban 245 féle árnyalatot hozhatunk létre az egyes festékekbôl.
-Három színnel (CMY) dolgozik a nyomtató, emiatt 245*245*245 színárnyalatot képes kikeverni az egyes pixeleken. Mindezt reprodukálhatóan és kimérhetôen, azaz valódi Truecolor nyomtatásról beszélünk. Festékminôségük olyan jó, hogy nincs szükség külön, fekete festék alkalmazására, vagy további színek felhasználására. Három színnel nyomtatják a teljes színtartományt, azaz a Helmholtz-féle színkeverést (szemünk is így működik) maradéktalanul megvalósítják.
-A technológia évtizedek óta létezik, az Egyesült Államok hadserege a '70-es évek közepe óta használja térképek, műholdképek, és egyéb nagyfelbontást és színhelyességet igénylő nyomatok készítésére. Mint a létezô leggyorsabb színes szárazeljárás, az egészségügyben 1988 óta alkialmazzák RTG, CT, ultrahang és egyéb mikroszkópos felvételek nyomtatására.