2021.12.06. 09:46:34
Látogatások száma eddig:6929985
Utolsó frissítés: 2008. 03. 02.
Ha értesülni szeretne újdonságainkról, híreinkről, iratkozzon fel hírlevelünkre!
 
Ajánlja honlapunkat barátainak, ismerőseinek!
 
Szerkesztők: info@greenfoto.hu
Az optikai elemek
[2004. 03. 02.]
-Az objektívet, mint a képalkotás egyik fontos eszközét, tartsuk távol a közvetlenül belesütô naptól! Az objektív lencsetagjai ezáltal nem melegszenek túl, ill. a zár és a rekesz nem károsodhat, vagy éghet ki. Ezek ugyanis vékony, fekete fémlemezbôl készülnek, ezáltal relatíve könnyen károsodnak.

-Minden optikai elemet óvjunk a karcoktól, ütôdéstôl és egyéb mechanikai behatástól! Ennek egyszerû módja az objektívsapka használata, vagy kisebb gépeken az objektív zárófedelének csukva tartása. A keresô és az érzékeny alkatrésznek számító TFT-LCD kijelzô védelmérôl pedig a fényképezôgép tokja, vagy a fotótáska gondoskodhat. Használjuk tehát ezeket.

-Ha hidegebb helyrôl melegebb helyre visszük a gépet, az objektívre pára csapódik le. Ilyen fôleg télen fordul elô, de nyáron is kerülhetünk ilyen helyzetbe pl. ha barlangból vagy borospincébôl kifelé jövünk, vagy ha hûvösebb napon trópusi növények üvegházába megyünk. Soha ne töröljük le ilyenkor a párát, vagy kapcsoljuk be a digitális fényképezôgépet! Várjunk, míg az magától elpárolog. Ezután használjuk gépünket. A letörölt pára helyére ugyanis újabb réteg fog lecsapódni és az objektívet is károsíthatjuk. A gépben lévô elektronikáról amúgy sem tudjuk letörölni a párát, az pedig - nagyon ritkán ugyan - de zárlatot okozhat.

-Az objektív tisztításakor legyünk figyelmesek! Elôször csak erre a célra használt porecsettel távolítsuk el a port a lencsefelületrôl. Ennek az ecsetnek a szôrét soha ne érintsük meg, mert zsírnyomokat juttat késôbb objektívünkre! Az ecset maga puha szôrû legyen, ha nem objektívtisztításra gyártott fotótartozékként vásároljuk. Második lépésként sokszor mosott lenvászonnal vagy szarvasbôrrel töröljük le az objektíven maradt szennyezôdéseket. A szarvasbôr apró darabkáit általában az objektíven hagyja, ezeket ecsettel távolítsuk el a törlés után. Ha ezután is maradt még makacs szennyezôdés, úgy kevés lencsetisztító folyadékot öntsünk a lenvászonra vagy szarvasbôrre és ezzel tisztítsuk meg a lencsefelületet. A folyadékot tilos közvetlenül a lencsére önteni!

-Ha a keresôn vagy az LCD panelen találunk makacs szennyezôdést, akkor azt is eltávolíthatjuk a lencsetisztító folyadékkal.

-Fényképezôgépünket tartsuk pormentes helyen, és nem szálasodó finom ruhával minden elcsomagolás elôtt, vagy fotóséta után töröljük át.
Török György fotográfus