2021.12.06. 09:15:05
Látogatások száma eddig:6929943
Utolsó frissítés: 2008. 03. 02.
Ha értesülni szeretne újdonságainkról, híreinkről, iratkozzon fel hírlevelünkre!
 
Ajánlja honlapunkat barátainak, ismerőseinek!
 
Szerkesztők: info@greenfoto.hu
Az otthoni digitális stúdió felépítése
[2004. 03. 02.]
-A digitális fotólabor elmaradhatatlan kelléke a digitális fényképezôgép. Nem szükséges óriási felbontásút vásárolni, amatôr célra a 2-4 megapixel megfelelô. Ezzel szemben helyezzünk nagy hangsúlyt a kiváló, márkás optikára, valamint a pontos, harmonikus színvisszaadásra! Azaz nézzük meg a kiszemelt típus által készített képet, és döntsük el, tetszik-e nekünk. Tesztképet az interneten is kereshetünk, több független tesztelôgárda szolgál számunkra letölthetô állománnyal.

-A fényképezôgéphez vásároljunk további memóriakártyát és akkumulátorokat is. Az elôbbi a „digitális film”, az utóbbi a - néha rohamléptekkel merülô - áramforrás. Éppen ezért becsüljük meg, mennyit szándékozunk egyszerre fotózni és ennek, valamint a fényképezôgép használata elsô néhány hetének alapján döntsünk a megvásárolandó tartozékok számáról, memóriaméretérôl.

-A kártyaolvasó fontos periféria: aki digitális fényképezôgépét gyakran használja, elôbb-utóbb kényelmetlennek fogja találni a gép folytonos csatlakoztatását a számítógépéhez. Ugyanakkor nem feltétlenül szükséges a kártyaolvasót külön megvennünk. A tintasugaras nyomtatóba épített eszköz sebessége nem marad el a különállótól, ellenben helyet és pénzt takarít meg. Ráadásul az ilyen nyomtatóval számítógép nélkül is nyomtathatunk a memóriakártyáról képet. A legújabb tipusokban pedig színes kijelzô is segíti a képnyomtatást. Vásároljunk tehát ilyet az új stúdióba.

-Hordozható nyomtatóval is bôvíthetjük birodalmunkat. Ezek ugyan „csak" a normál levelezôlap éretéig képesek képet nyomtatni (10x15 cm), de azonnal, a helyszínen. Családi és társas összejövetelek alkalmával, modellfotózáskor, terepszemlekor és sok egyéb esetben hasznunkra lehet ez a kisméretû útitárs.

-CD vagy DVD-íróból márkás tipust válasszunk, író szoftvert pedig kedvünk szerintit. Mindenki másra esküszik, ezért ne kérdezgessünk sok helyen: azt a két embert kérdezzük meg, akik nap mint nap ezzel foglalkoznak és bízunk bennük. Ha még nincs DVD-ROM a számítógépben, úgy DVD-ROM + CD-RW meghajtót is választhatunk. A kétféle funkció így egyetlen egységben testesül meg és ezeknek az eszközöknek legjobb az ár/teljesítmény viszonya napjainkban.

-Régebbi fotóink digitalizálásához szkennerre van szükségünk. Alapszabály, hogy mindig az eredeti negatívot vagy diát kell szkennelni! A papírképet csak akkor, ha a negatív elveszett. Sajnos ilyen is van, ezért legtöbbször két szkennert kellene venni. Szerencsére ma már a síkágyas szkennerek legjobbjai a filmszkennereket is lepipálják és a két funkciót egy egységben testesítik meg. A jó minôségû, fotós célokra készült síkszkennerek ára az irodai síkszkennerekénél ugyan jóval drágább, de egyben jóval olcsóbbak, mint a filmszkennerek legtöbbje.
Török György fotográfus