2021.12.06. 10:50:53
Látogatások száma eddig:6930084
Utolsó frissítés: 2008. 03. 02.
Ha értesülni szeretne újdonságainkról, híreinkről, iratkozzon fel hírlevelünkre!
 
Ajánlja honlapunkat barátainak, ismerőseinek!
 
Szerkesztők: info@greenfoto.hu
Az archíválás
[2004. 03. 02.]
A hosszútávú megôrzést ma már kényelmesen és olcsón a CD és DVD írás teszi lehetôvé. Válasszuk neves gyártó CD vagy DVD-íróját, hogy hosszú élettartamú, megbízható perifériánk legyen. Vásárlás elôtt érdeklôdjünk több helyen, hogy a szóban forgó készülékminden minôségi követelményt kielégít-e, szoftverellátottsága megfelelô színvonalú-e. A HP például olyan szoftverrel kedveskedik vásárlóinak, ami DVD-lejátszón bemutatható zenés fotóalbum készítésére is alkalmas.

-Hosszú távon az írható CD és DVD minôsége sem elhanyagolható! Ne használjunk ilyenkor no-name diszkeket, kizárólag neves gyártó termékét válasszuk. Ma már az árban mérhetô különbség egyébként sem akkora, hogy érdemes legyen a pénzmegtakarítást éppen itt fontolgatnunk.

-Az írható CD (és lassan a DVD is) olcsó, ezért az évtizedes élettartamra szánt fotóalbumunkból érdemes egyszerre 2 példányt írnunk! Így mindig lesz biztonsági másolatunk a munkalemez sérülése vagy pusztulása esetén, melyet érdemes külön (esetleg máshol) tárolnunk. Ez a jótanács egyéb adataink arhíválására is igaz!

-Alakítsuk ki saját rendszerünket az archiváláshoz. Minden képalbum ugyanolyan vagy legalábbis hasonló könyvtárszerkezettel rendelkezzen, így könnyen és azonnal navigálhatunk a képek között.

-Mindig tároljuk el a fényképezôgép által készített eredeti képállományt! Csak ezzel tudjuk ugyanis bebizonyítani szerzôi jogi vita esetén, hogy a fényképet ténylegesen mi készítettük. Ez azért fontos, mert a digitális képek szerzôi jogai felôl a nemzetközi jog sem rendelkezik, azaz az ügyvédi védelem nemigen tud mire építkezni. Az eredeti képállomány viszont minden esetben tartalmazza a fotó készítésének pontos idôpontját, a gép pontos tipusát, gyakran gyári számát és az expozíciós adatokat. Ezzel minden egyértelmûvé tehetô vitás esetben.

-Érdemes valamilyen segédprogrammal kisméretû indexképeket készíteni minden fotóról. Ennek maximális befoglaló mérete 192x128 pixel legyen. Ezt is írjuk a CD-re az eredeti képek mellé. A képadatbázis programok így sokkal gyorsabban bôvítik a számítógépes archívumot, gyorsabban lehet átnézni egy lemez tartalmát, ha erre szükség van, végezetül pedig az indexprint készítése is felgyorsul.

-A könnyen kereshetô képtár egyik jellemzôje, hogy jól feliratozott, sorbarendezett CD-kbôl és CD-dobozokból áll. Emellett vizuálisan is kereshetônek kell lennie arra az esetre, ha nincs számítógép a közelben. Ezért készítsünk valamilyen segédprogrammal indexprintet, melyet nyomtassunk ki és helyezzünk a CD tokjába. Írjuk fel a CD fôkönyvtárába is, hogy bármikor újranyomtathassuk.

Török György fotográfus