2021.12.06. 09:52:21
Látogatások száma eddig:6929994
Utolsó frissítés: 2008. 03. 02.
Ha értesülni szeretne újdonságainkról, híreinkről, iratkozzon fel hírlevelünkre!
 
Ajánlja honlapunkat barátainak, ismerőseinek!
 
Szerkesztők: info@greenfoto.hu
Az LCD monitor
[2004. 03. 02.]
A színes, más nevén aktív mátrixos, vagy az angol betûszó alapján denotált TFT-LCD monitor valóban folyadékkristály. Éppen ezért ütôdésre, erôs nyomásra vagy mechanikai behatásra érzékeny! Fokozottan ügyeljünk tehát rá.

-Természetesen óhatatlanul és gyakran ujjlenyomatok, zsírfoltok fogják díszíteni felületét, ami a láthatóságot nagyon zavarja. Puha papírzsepkendô vagy szarvasbôr legyen mindig nálunk, ezzel könnyen megtisztíthatjuk. Törléskor azonban vigyázzunk, túlságosan ne nyomjuk meg a felületét!

-Az LCD sajnos mind a világos, mind a sötét képrészletekben gyenge megjelenítôkészséggel rendelkezik, ezért nem árt hozzászokni saját gépünk képernyôjéhez. Azonban azt is vegyük számításba, hogy a képet színhelyesség szempontjából sem tudjuk ellenôrizni, ugyanis mindegyik LCD saját színezete más és más. Éppen ezért PC-nk monitorával, vagy TV-nkkel gyakran vessük össze az LCD által mutatott képet, így késôbb meg tudjuk ítélni hogyan is néz ki képünk kinyomtatva, vagy a számítógépes munka során. Ha gépünk LCD-jének világossága és színe állítható, állítsuk a referencia-monitor vagy TV képével közel egyezôre!

-Az LCD hidegben fals képet mutathat és természetesen lelassul a mûködése. Ez nem hiba, hanem fizikai-kémiai tulajdonság. Meleg helyre víve és felmelegítve ismét jól fog mûködni. Sajnos melegben sem mûködik jól, ezért ne hagyjuk közvetlen napfényen, vagy forró helyen hosszabb ideig gépünket. Ez a hôsokk egyébként más elektronikus elemnek is árt!

-Az LCD kép abszolút pontosságú képhatárokat szolgáltat, azaz pontosan azt mutatja, ami expozíció után a képen látható lesz. Használjuk tehát bátran közelfényképezéskor (1 m alatt), a digitális zoom használatakor (ezzel egyben a képminôséget is ellenôrizhetjük ilyenkor), valamint, ha a fejünk felett, vagy nagyon alacsonyan tartott géppel kell fotóznunk.

-Kerüljük használatát, ha az felesleges, azaz van optikai keresô a gépen, és a fenti esetek nem állnak fenn fotózáskor. Ezzel elemeink, akkumulátoraink élettartamát megnöveljük, és a géptartás természetessége folytán kisebb lesz a kamera berázásának veszélye.

-Fontos elônye a digitális fényképezôgépnek, hogy a fotó azonnal visszanézhetô és nemtetszés esetén törölhetô! Éljünk gyakran az LCD eme lehetôségével.
Török György fotográfus