2021.12.06. 09:22:27
Látogatások száma eddig:6929952
Utolsó frissítés: 2008. 03. 02.
Ha értesülni szeretne újdonságainkról, híreinkről, iratkozzon fel hírlevelünkre!
 
Ajánlja honlapunkat barátainak, ismerőseinek!
 
Szerkesztők: info@greenfoto.hu
Képnyomtatás, képmegőrzés
[2004. 03. 02.]
-Fotóminôségben nyomtatni többféle eljárással lehet: tintasugaras eljárással, lézernyomtatással (ilyen a legtöbb fénymásoló is), termodiffúziós- és termoszublimációs eljárással, valamint a fotólaborokban fotópapír-levilágítással. Mindegyik eljárásnak más a gyengéje és más tipusú képeknél van igazán elemében. Érdemes tehát egy kicsit kísérletezni. Ha már van tapasztalatunk ezek felôl, kendvenc képeinket a legmefelelôbb eljárással tudjuk papírra vetni.

-Nyomtathatunk mûvészek számára készült hordozókra is a tintasugaras nyomtatóval (de csak azzal!). Az ilyen papír lehet festôvászon-szerû, lehet kézzel merített is, vagy másfajta textúráltságú. Lehet alapszíne is: vajsárga, halványkék, halvány-melegbarna, kékeszöld stb. Ezeken a papírokon sajátságosan szépen nézhetnek ki fekete-fehérben, vagy egyfajta monokróm színben kinyomtatott fényképeink. Sôt: az elkészült nyomatot a hagyományos színes ceruzával, olajkrétával stb. tovább alakíthatjuk. Ilyenkor azonban száraz, oldószermentes(!) színezést kell alkalmaznunk.

-Az elkészült tintasugaras- vagy lézernyomatot vékony mûanyagfóliával is védhetjük a sérülés ellen. Ezt a mûveletet hívják laminálásnak. Léteznek vékaonyabb és vastagabb lamináló fóliák, léteznek fényes és matt felületûek is. A laminálást végzô szakember tanácsát azonban megrendeléskor kérjük ki: milyen megoldást ajánl az adott kép számára ? Tájékoztassuk a kép felhasználásának módjáról és optimális megoldást fog javasolni.

-Lamináló készüléket és fóliákat saját magunk is beszerezhetünk, mert az asztali tipusok ára egyáltalán nem magas. Saját magunk is megtanulhatjuk a mûvelet elvégzését, ha erre kedvünk és idônk van.

-A felfüggesztett, vagy asztalra állított képet vastag, kemény kartonra vagy mûanyag lapra, esetleg mûanyag habkartonra is ragaszthatjuk, vagy ragasztathatjuk. Ez a mûvelet a kasírozás, általa a képnek tartása lesz.

-Hosszabb élettartamot ad a keretezés. Használhatunk egyszerû üvegkeretet, valamint elôregyártott fa és fémkereteket. Ezekhez kimerítô leírást csomagolnak a keretezés mikéntjérôl. Ha igazán professzionális végeredményt szeretnénk, akkor látogassunk meg egy képkeretezô mûhelyt. Itt többszázféle keretbôl választhatunk, többszázféle passpartou áll rendelkezésünkre, valamint a szakértô segítség: mi is illik igazán a képhez és majdani környezetéhez ? Lehetôségünk nyílik arra is, hogy íves szélû passpartou-t rendeljünk pl. portréhoz, csendélethez, de arra is, hogy nem szabványos méretû képkeret készüljön. Panorámaképhez pl. egyértelmûen nem illenek a 3:4 és 2:3 oldalaránnyal jellemezhetô szokásos keretméretek.

Tippek és trükkök a digitális fényképezéshez: képmegôrzés újszerûen

-Sok fotó tárolása esetén, különösen ha kisebb felbontású JPEG képet mentünk el, a CD-n keresni szinte lehetetlen. Mindent egyenként kell átnéznünk. Fokozottan igaz ez a DVD-re, hiszen adattároló kapacitása hétszerese a CD-ROM-nak. Figyeljünk ezért arra, hogy a könyvtárszerkezet és a könyvtárak (folderek) neve segítségünkre legyen a kereséskor.

-Mindig tároljuk el a digitális fényképezôgépben született fotót, mert abban a gép egyes paraméterei (pl. tipus és gyári szám), a felvételkészítés minden expozíciós adata, valamint pontos dátuma és idôpontja is szerepel. Ez utóbbi nem feltétlen azonos azzal a dátummal, amely a könyvtárszerkezetben szerepel! A szerkesztett, digitálisan feldolgozott fotó ezeket az adatokat már nem tartalmazza, ugyanis a képfeldolgozó programok ezeket az adatokat nem mentik vissza a képekbe. Szerzôi jogi vita esetén így csak az eredeti - gyakran nyers - képpel tudjuk igazolni alkotói mivoltunkat és gyakran csak úgy, ha idôrendi archívumot építünk digitális képeinkbôl. Biztosítási kárrendezés és egyéb jogi viták esetén is csak az eredeti képállomány, eredeti nevével eltárolva tekinthetô a joggyakorlatban bizonyító erejûnek.

-A gyors válogatás érdekében érdemes a CD-n vagy DVD-n egy INDEX elnevezésû könyvtárat létrehozni, ahol ~192x128 pixeles maximális befoglaló méretben szerepeltetjük összes fotónkat. A képarchiváló szoftverek ezeket az indexképeket nagyon gyorsan feldolgozzák, és lehetôségünk nyílik indexprint készítésére is a gyors átnézés mellett.

-Indexképet sok shareware program képes készíteni, néhányan még indexkép készítésére is megtaníthatók. Az indexprint inkább legyen több lapos, mint áttekinthetetlen és a szerzô neve mellett a CD általunk adott, a CD-re felírt sorszámát is tartalmazza. Lehetôleg színesben nyomtassuk, ez ugyanis segíti a kis képek vizuális keresését. Így nem kell minden esetben a számítógéphez fordulnunk.

-Készíthetünk CD-inknek, DVD-inknek színes borítót is. Ez is segíti rendszerezésüket és a velük való munkát, szórakozást. A belsô borítót is nyomtathatjuk számítógéppel, a rajzprogram vagy szövegszerkesztô erre is használható. A CD-k feliratozására pedig nemcsak szoftver és speciálisan perforált nyomtatópapír, hanem központosító ragasztóprés is rendelkezésünkre áll.

-Végül, ne felejtkezzünk el beszkennelt filmjeinkrôl. A hp nyomtatót etikett nyomtatására is használhatjuk, mellyel nemcsak a negatívtároló tasakok és leporellók, hanem a dossziék oldala is olvashatóan, ízlésesen feliratozhatók. A hp sokféle méretû és kivitelû etikettet kínál eme célra. Az új technika tehát a réginek is segítôtársa.
Török György fotográfus