2021.12.06. 09:56:36
Látogatások száma eddig:6930000
Utolsó frissítés: 2008. 03. 02.
Ha értesülni szeretne újdonságainkról, híreinkről, iratkozzon fel hírlevelünkre!
 
Ajánlja honlapunkat barátainak, ismerőseinek!
 
Szerkesztők: info@greenfoto.hu
TFT-lupe házilag
[2004. 03. 02.]
A digitális gépek színes TFT-LCD-je szinte megidézi a mattüveges-lemezes korszakot. Legalábbis a keresô tekintetében, hiszen abszolút pontossággal mutatja azt, ami majd a képre kerül. Sajnos azonban az LCD panelek mérete igen kicsi, így még fiataloknak is nehezen látható, hát még fáradtabb szemmel, vagy idôsebb korban.

Ezen segít a TFT-lupe, melyet az Olympus E-10-eshez készített el Venéczi Tamás barátom. Alapgondolata az volt, hogy a TFT-LCD képét mindenképpen fel kell nagyítani, hiszen gyakran panorámázik és segítség neki, ha az illesztési pontokat precízen képes maghatározni. Azért fontos mindez, mert így kevesebb munkával jobb minôségû végeredményt ad akár a kézi retus, akár a panorámakészítô segédprogram. Az Olympus E-10-es pedig ugyan tükörreflexgép, tüköraknája mégsem mutatja 100% pontossággal azt ami majdan a képre kerül. Apró eltérés a filmkapu (vagy CCD) és a keresôkép között mindig van, még a legdrágább Canon EOS 1Ds, Nikon D2 és egyéb, akár középméretû modelleknél is (pl. Mamiya RZ 67).
A lupe olcsó, mûanyag, orosz dianézôbôl készült. Fontos volt, hogy a dianézô lencséje ne torzítsa hordósan vagy párnásan a vonalakat és kielégítôen éles képet adjon az 5x5 cm-es diakeret teljes felületén. A dianézô diakeret-befogó felületét lombfûrésszel lefûrészelte, a leesô darabokon ragasztási próbákat csináltunk. Ezek a dianézôk legtöbbször az olcsó polisztirolból készülnek, ezért benzollal vagy toluollal nagyszerûen ragaszthatók további polisztirol elemekhez. Így volt a mi esetünkben is. A TFT-LCD keretéhez támaszkodó felületet az optikai tengelyre merôlegesen lecsiszolta. Ezután a dianézô élességállító mechanizmusával a képernyôn megjelenô képet élesre állította. Ebben a helyzetben az élességet ragasztással rögzítette. Következô lépésként polisztirol lapokból fûrészeléssel, csiszolással, ragasztással elkészítette azokat a peckeket (támfalakat), melyekkel a TFT-LCD keretéhez rögzíthetô a lupe. Ezeket a lupéhez ragasztva a mechanikai munkák elkészültek.
Az egész szerkezetet kívül-belül feketére festettük a kereskedelemben kapható spray-festék segítségével. A külsô festés az esztétikumot szolgálja, ellenben a belsô a fényelnyelést. Ezáltal a lupéban látható kép kontrasztosabb, részletgazdagabb lesz, mintha azt szabadon használnánk. Festéskor ügyeljünk arra, hogy a dianézô lencséjét kívül-belül letakarjuk méretre vágott papírdarabbal! Ellenkezô esetben az optikai elemeket is lefestjük és az egész munkát kezdhetjük elôlröl egy új dianézôvel.
A TFT-lupe ezzel el is készült. Meglepôdve tapasztaltuk, hogy nemcsak panorámafényképezésnél válik be. Kültérben jobban látható a keresôkép a lupe árnyékolása folytán és állványon levô gép esetében jobb így fényképezni, mint az optikai keresôt használni. A TFT-LCD relatíve kis felbontása egyébként nem zavaró, az egészen finom gépmozgások is nagyon jól követhetôk, ha a lupét használjuk. Panorámázásnál elsôrendû, lassan már nélkülözhetetlen tartozékká vált.
Ajánljuk tehát elkészítését másoknak is. Persze a felerôsítés módja géprôl gépre változik, ezért testre szabott megoldást kell kitalálnia a vállakozó kedvû barkácsolónak. Ugyancsak fontos megnézni, hogy milyen TFT-LCD-hez készítjük a lupét. Ha szabad szemmel is láthatóan kis felbontású eszközrôl van szó, nem érdemes ezzel bajlódnunk. Ha nagyfelbontású TFT-LCD-rôl van szó (pl. 122 Kpixel felbontás), úgy érdemes barkácsolnunk. Ha a videokamerák mellett fényképezôgépeken is megjelenik a legalább 3.5"-es kijelzô, persze nem lesz szükségünk erre a kis segédeszközre. Arra azonban hiába várunk ugyanis az ilyen nagyságú kijelzô még a legnagyobb kiterjedésû professzionális gépeken sem fér el. Alternatívaként egyébként használhatunk videomonitort vagy TV-t is, azonban ezek egyrészt beltérhez és gyakran helyhez is kötött eszközök. Másfelôl a legtöbb digitális fényképezôgép videojele gyengébb minôségû, mint az éles TFT-LCD kép. Harmadrészt a TV-s megoldásba a TV áramkörei is beleszólnak, így nem lehet pontosan dolgozni ezekkel az eszközökkel. A lupe használata kényelmesebb, egyszerûbb és jobb.


Török György fotográfus