2021.12.06. 10:01:25
Látogatások száma eddig:6930007
Utolsó frissítés: 2008. 03. 02.
Ha értesülni szeretne újdonságainkról, híreinkről, iratkozzon fel hírlevelünkre!
 
Ajánlja honlapunkat barátainak, ismerőseinek!
 
Szerkesztők: info@greenfoto.hu
Werk: Fényforrás a képen: öngyújtó
[2004. 06. 21.]
Fényforrás a képen: öngyújtó Csillogó, tükörfényes felületeket is tartalmaz, ha pedig igazán exkluzív, teljesen fémbôl készül. Fotográfiai szempontból fényforrás is egyben, így felvételezése nem könnyû, spotméter nélkül szinte lehetetlen. A nagy fotón bemutatott gyújtó díszítése ezen felül ékkô, négyféle színben, amit jeleznem kellett.

Háttér: az exkluzivitást és az eleganciát fekete háttérrel szoktuk kifejezni. Jelen esetben füstüveget használtam. Ez közel sem fekete, sôt: nem is középszürke. Számomra ez azért fontos, mert a gyújtó tükörképe így kissé, de nem sokkal sötétebb, mint a tárgy maga. Természetesen kettôs tükörképeket kaptam, hiszen az üveglap mindkét oldaláról visszaverôdik a fény. Mivel hengerszimmetrikus tárgyak jelentek meg a képtérben, a tükörképek oldalai egymást fedték, így csökkent a zavaró, kettôs tükörképek hatása. Annyi kettôsség azonban maradt bennük, hogy a figyelmes szem számára érezhetôen elkülönüljenek a tárgytól. Ez volt a célom. A háttér feketeségét pedig úgy oldottam meg, hogy az üveglap alatt 70 cm-nyire fekete plüsst helyeztem el, valamint az üveg képtérhez nem tartozó részeit matt fekete papírral lefedtem. Így a lámpák fénye alig juthatott a plüssre és a nem reflektálhattak közvetlenül az objektívbe. Az üveget a fotózás elôtt lelkiismeretesen lemostam. Az öngyújtót és a cserélhetô díszgyûrûket gondosan - cérnakesztyûben - letisztítottam. Ujjlenyomat nem maradhatott rajtuk, hiszen a síkfilmes fotón minden meglátszik. Még tisztítás elôtt készítettem egy kis mûanyagpecket, amivel a gyújtó elcsúszó tetejét nyitott állásban rögzíteni tudtam. Csak így volt lehetôségem ugyanis a láng fényképezésére. Az öngyújtót az üvegre kétoldalas ragasztószalaggal rögzítettem. (Mielôtt a fotózást elkezdjük, töltessük meg a gyújtókat, ugyanis bennük csak annyi „üzemanyag” van, amennyi az eladás elôtti kipróbáláshoz elegendô. Ahhoz nem, hogy több, hosszú expozíciót végigégjenek.)


Világítás: A jobboldalról érkezô fôfényt Hensel Kontra E-1000-es villanófej adta, melyen 7"-es reflektor és 10°-os méhsejt volt. A kamerától jobbra 30°-ban helyezkedett el, lefelé 55°-ban világított. Fénymagja így kevéssé érte a gyújtó csúszófedelét. A derítôfényt ugyanilyen módon felszerelt villanófejjel hoztam létre. A kamerától balra 60°-ban helyezkedett el, lefelé 45°-ban világított. A plasztikusság érdekében díszítôfényre is szükség volt. Ezt a kamerától balra 120°-ban elhelyezett Kontra eFlash fej adta, mely lefelé 30°-ban világított. Lámpaszerelvénye 9"-es nyújtott parabolareflektor volt, 20°-os méhsejttel felszerelve. Az ellenfény hozta létre a csúszófedél belsô felületének kivilágítását, a fedél orrának és a gyûrûk jobb belsô ívének csillogását. A fedél csillogásához persze a láng is hozzájárult. Fénymérés: Csúcsfénymérés Minolta Spotmeter F-fel, ahogyan az dia és síkfilm esetén illik. Elôször a láng felsô harmadánál mértem fényt. Mivel csúcsfényként kellett megjelennie, a spotméter „H”, azaz „highlight” gombját nyomtam meg mérés után. A Minolta mûszer azonnal átszámolta az expozíciós adatokat, és a kijelzett F32, 15 s így azt jelentette, hogy a láng részletgazdag, de nagyon világos lesz majd a felvételen. Az expozíciós idôt azonban 20 s-ra módosítottam, hogy a Schwarzschild-effektust korrigáljam. A lángot eloltottam, majd átkapcsoltam vaku üzemmódra. Megkerestem a fôfény által létrehozott legvilágosabb pontot, majd a „H” gomb megnyomása után megkaptam a pontos expozíciós adatokat. Ezután ellenôriztem, hogy az árnyékok, illetve a fekete területek megfelelôen sötétek lesznek-e, illetve a fôfény-derítôfény aránya ideális-e. A szükséges korrekciókat elvégeztem a baloldalt elhelyezett két vaku fényteljesítménye szempontjából, majd a kihuzatfaktor figyelembevételével megállapítottam a szükséges villanások számát és az alkalmazott fényrekeszt. Számítás menete: Mért fényrekesz: F32 4/10. Kihuzatfaktor fényértékben: -1.5 fényérték. Az új fényrekesz: F16 9/10. Két villantás esetén 1 fényértékkel zárhatjuk a rekeszt, azaz F22 9/10-et, vagyis kerekítva F32-t exponálunk. A villanócsövek szempontjából az lenne az egészséges, ha az egyes villanások között fél perc telne el, azonban két villanás esetén ezt nem kell figyelembe vennünk. A 20 s-os expozíció esetén így közvetlen nyitás után, és zárás elôtt villantottam. Expozíció elôtt még utoljára portalanítottam, és a mûanyag ékkel nyitott helyzetben kipeckeltem a gyújtó csúszófedelét. Felszerelés: Horseman LE mûszaki fényképezôgép 400 mm-es kardántengellyel. Objektív: Rodenstock Apo Sironar F5.6/210 mm.