2021.12.06. 09:38:58
Látogatások száma eddig:6929974
Utolsó frissítés: 2008. 03. 02.
Ha értesülni szeretne újdonságainkról, híreinkről, iratkozzon fel hírlevelünkre!
 
Ajánlja honlapunkat barátainak, ismerőseinek!
 
Szerkesztők: info@greenfoto.hu
Mikroszkópikus fotózás
[2004. 06. 21.]
A fotográfia ezen ága az alkalmazott és a tudományos fotó határán mozog. A mikroszkópos fotósnak ugyanis nemcsak a fotográfiát, hanem a mikroszkópot is részletesen ismernie kell. Azt se felejtsük el, hogy a fényképezendô tárgy, vagyis a mikroszkópos preparátum elkészítése sem egyszerû feladat.


Mindezekrôl komoly szakkönyvek szólnak, e helyütt inkább azt mutatjuk meg, milyen felszereléssel lehet a mikroszkópos fényképezést elkezdeni. Ezen a területen ugyanis a digitális kamerának óriási elônyei vannak. A mikroszkóp olyan optikai rendszer, mely mikroszkóp-objektívbôl és okulárból áll. Fotográfiai célokra az egyszerû mûanyag mikroszkópok, melyeket gyakran „kit”-ekben árulnak, nem megfelelôk. Olyan mikroszkópra van szükségünk, melynek objektívjei és okulárja szabványos módon cserélhetôk. Az objektív menettel csatlakozik a mikroszkóp tubusába, míg az okulár egyszerûen becsúsztatható. Nemcsak a mikorszkópot vásárolhatjuk meg a használtcikk kereskedésben, de késôbb további objektívekkel, okulárokkal és egyéb tartozékokkal bôvíthetjük felszerelésünket. Mielôtt azonban komolyabban „bevásárolunk”, mélyedjünk el egy ilyen témájú szakkönyvben. Kezdetben egy egyszerû fémtubusos mikroszkóp egyetlen objektívvel és okulárral megteszi. A fényképezôgéppel szemben is vannak követelmények. Ha ugyanis a digigép objektívje nem cserélhetô, csak méregdrága fotookulárral kapunk képet, ugyanis ilyenkor a digigép zoomobjektívje is részt vesz - mint felesleges optikai elem - a képalkotásban. Ráadásul a gép objektívjén szûrômenetnek is lennie kell, hogy abba a felerôsítésre szolgáló, egyedi közdarabot elhelyezhessük. Ha gépünk cserélhetô objektíves, gondjaink egy csapásra megoldódnak. A legtöbb mikroszkóp-adapter ugyanis egy egyszerû csô, melyet a mikroszkóp tubusára lehet erôsíteni. Ehhez elôször vegyük ki az okulárt, rögzítsük az adaptert, majd helyezzük vissza az okulárt. A mikroszkóp-adapter másik végén szabványos T2-es menetet találunk (M 40x0.75 mm). Minden fényképezôgéphez készül T2 adapter, melyet az objektívcsatlakozóba illesztve gépünket erre a szabványra konvertálja. T2 csatlakozóval nemcsak mikroszkóp-adapter, hanem távcsô-, csillagászati távcsô-, endoszkóp-, kolposzkóp-, gasztroszkóp-, rektoszkóp-, spektroszkóp- és szupertele-adapter is készül. A T2-adapter vásárlásával tehát megoldhatjuk a csatlakozást a mikroszkóp-adapter és gépünk között.

Világításra többféle módszert alkalmazhatunk kezdetben. Egyszerû mikroszkópunk tárgyasztala alatt találunk egy tükröt. Ezzel egyszerûen irányíthatjuk az ablakon beszûrôdô nap erôs fényét a mikroszkópba. Ilyenkor idôautomatikával és napfény-fehéregyensúllyal fotózzunk. Minden esetben használjunk kioldózsinórt, vagy az önkioldót! Már a mikroszkóp mikrorezgései is berázhatják a felvételt! Ha nincs napfény, egy erôs fényû halogénlámpával fotózzunk, ugyancsak idôautomatikán, de mûfény színegyensúllyal. Legjobb azonban, ha vakuval világítunk. Ilyenkor vagy szinkronhosszabbítót használjunk a kisebb vakukhoz, vagy alkalmazzunk mûtermi villanót fényszûkítô lámpaszerelvénnyel. Ennek a megoldásnak nagy elônye, hogy egyszer kell a fényforrás fényerejét belôni (manuális üzemmód, 1/60 s - 1/125 s záridô, vakufény-fehéregyensúly), utána már folyamatosan és precízen dolgozhatunk. Ha vakunk fényereje nem változtatható, a vaku távolságával kell az ideális expozíciót beállítani. (A mûtermi villanó ilyenkor elônyôsebb, mert fényereje változtatható, van beépített beállítófénye és hálózatról üzemel.)
Elsô lépésként átlátszó
tárgyakat fotózzunk. Ha nincsen kéznél metszet - ilyet pl. taneszköz boltokban vásárolhatunk - egy bekeretezett dia is megteszi. A felnagyított képen olyan részleteket is lefotózhatunk, melyeket még nem vettünk észre soha a képeken. A színes festékcsomók pedig pointilista festményként hatnak, mely technika mûvészi irányzat volt a XX. sz. elején. Ugyancsak érdemes megpróbálkozni egyéb átlátszó tárgyakkal, pl. csipkével. Ha van már gyakorlatunk, felületeket is fotózhatunk. Ilyenkor oldalról világítsuk meg a felületet, kb. 5-10°-ban essen be a fény. Papírok, szövetek, nyomatok, fémfelületek fotózhatók így. Ne keserítsen el az bennünket, hogy kis kontrasztot, enyhe eléletlenedést vagy színszórást látunk fotóinkon. Ez nem a mikroszkóp hibája, hiszen ha közvetlenül a szemünkkel tekintünk az okulárba, a kép éles és hibamentes. A magyarázat az, hogy a CCD - és a film is - sokkal érzékenyebb a mikroszkóp optikai rendszerének hibáira, mint szemünk. A fotográfiai célra készült mikroszkópobjektívek és -okulárok drágák, ám képminôségük sokkal jobb. Ha megszeretjük a mikroszkópos fényképezést, vehetünk késôbb ilyet magunknak. Addig a Photoshoban hozzuk helyre a kontrasztot, élesítsük a képet, és ha túlságosan zavaró a színszórás, monokróm, vagy duotone módon színezzük át ôket.


Az orvosi alkalmazások között nemcsak a mikroszkópot találjuk. Az endoszkópos fotográfia a testüregekben történô fényképezést jelenti. Éppen ezért gyûjtôfogalom, az egyes testüregeknek - pl. gyomor, hasüreg, méh - megfelelô eszközöket külön névvel illetik: laparaszkóp, gasztroszkóp, kolposzkóp. Közös bennük, hogy a fényforrást tartalmazzák külsô lámpa+száloptika, vagy miniatûr búzaizzó formájában. Ugyancsak tartalmazzák a teljes optikai rendszert, melynek vége az okulár. Ez az okulár legtöbbször megegyezik a mikroszkópokulár szabványával, így ezekhez az eszközökhöz a mikroszkóp-adapterekkel csatlakozhatunk. A fehéregyensúlyt a fényforrásnak megfelelôen állítsuk be és fényképezzünk idôautomatikával.Az endoszkópos módszereket nemcsak az orvoslásban alkalmazzák. Ilyen módon lehet kicsi vagy zárt szerkezeteket belülrôl lefotózni (pl. óramû), vagy különleges perspektivikus hatást elérni. A biológusok és természetfotósok is gyakran élnek eme lehetôséggel, ugyanis sok parazita pl. kagyló belsejében, csak így fotózható. Ugyancsak így leshetünk be a gubacsdarázs gubójába és még sok érdekes üregbe.