2021.12.06. 09:41:02
Látogatások száma eddig:6929977
Utolsó frissítés: 2008. 03. 02.
Ha értesülni szeretne újdonságainkról, híreinkről, iratkozzon fel hírlevelünkre!
 
Ajánlja honlapunkat barátainak, ismerőseinek!
 
Szerkesztők: info@greenfoto.hu
IV. rész: A bemutatás
[2004. 03. 02.]
Digitális panorámafényképezés IV. - a bemutatás
Nyomtatás
Elkészült panorámánkat sajnos nem egyszerû papírra vinni. A „csíkkép” nemcsak a képernyôs megjelenítésnél gond. Megoldani a következôképpen lehet ezt a problémát. Ha A/4-es nyomtatónk van, 8-10 cm magas, 28.5cm hosszú képekben gondolkodhatunk. Legtöbbször ez elég. Egy lapra azonban rakjunk két képet, mert a tintasugaras nyomtatók fotopapírja drága! Ha ennél nagyobb kell, a környezetünkben valószínûleg könnyen fellelhetô A/3-as nyomtatókhoz fordulhatunk, ahol a méret lineárisan nagyjából 13.6x39.5cm-re nôhet. A növekedés persze nem túl nagy, de ez is segítség lehet. Eme méret felett már csak óriásnyomtatóval nyomtathatunk, ilyennel azonban több méteres méretben is elkészíti képünket a bérnyomtatást teljesítô grafikai stúdió.
Van azonban egy kevéssé ismert kibúvó. A tintasugaras nyomtatókat gyártó cégek felismerték azt az igényt, hogy a vállalati és iskolai rendezvényeken az ajókat, ablakokat és falakat fel szokták díszíteni jelmondatokkal, sormintákkal. Ezek a minták keskenyek és hosszúak. Kézenfekvô tehát, hogy A/4 szélességben kell nyomtatni, de hosszú papírra. És íme: a „banner” papír: ilyen széles, de 112cm hosszú. Erre már a 360°-os panorámakép is ráfér. Ha valaki panorámázni szeretne, csak olyan nyomtatót vegyen, amelyik a banner papír kezelését tudja. Ha pedig szeretnénk panorámát nyomtatni, nézzünk körül ismeretségi körünkben, hátha van ilyen nyomtatója valakinek. Ma már egyébként ez a tulajdonság is kezd általánossá válni a modern tipusok között.
Persze nem mindegy, hogyan nyomtatunk. Ha hosszabb élettartamra szánjuk munkánkat, használjunk kiváló minôségû fotópapírt és eredeti fotópatront a nyomtatáshoz. Ha mûvészkedni szeretnénk, különbözô felületû papírok között válogathatunk ma már. Nézzünk körül, mert festôvászon alaptól elkezdve mindenféle különleges textúra (pl. bôr) kapható a nyomtatógyártó és a független cégeknél is. Mindenképpen készítsünk próbanyomatot, hogy a színeket és a képi hatást ellenôrizhessük. Ha szükséges, kalibráljuk a nyomtatót saját szoftverébôl, vagy a képfeldolgozó szoftverben változtassuk meg a kép színeit a kívánt hatás elérése érdekében. Ha a nyomtatópapír textúrája nem megfelelô, cseréljünk hordozót. Nyomtatás elôtt gyôzôdjünk meg arról, hogy a nyomtatópatronban lesz-e elég tinta a nyomtatáshoz. Annál bosszantóbb ui. nincs, mint amikor a nyomtatás végére fogy el a tinta, és több A/4-es oldalnyit kinyomtatott már a gép. Egy ilyen A/4 oldal legalább 500 Ft-unkba kerül, legyünk tehát figyelmesek.
Nyomtatás után képeink felületét védhetjük keretezés útján üveglappal (ld. alább) és laminálással. A laminálás egy vékony, általában UV szûrô mûanyagfólia felragasztását (hô útján) jelenti a kép felületére, ami által az érzékeny festékréteg védetté válik. Laminálást a bérnyomtató stúdiókban lehet kérni. Megrendeléskor kérjük ki az ott dolgozók tanácsát, mondjuk el, hol lesz elhelyezve a kép, mennyi fény esik rá stb. Ennek alapján segítenek majd nekünk választani a matt, fényes stb. felületû és különbözô vastagságú laminálófóliák közül. Vigyázzunk azonban, mert a saját használatú A/3-as és A/4-es laminálógépek csak az adott méretet laminálják, a banner papírt nem. Ezzel a fentebb említett stúdiókat látogassuk meg, ahol a nagyméretû gépek rendelkezésre állnak.
A színes RA-4-es fotopapír
Ma még nincs nagyon elterjedve a szolgáltatás ismertsége a fotósok között, de50x60 cm-es és 70x100 cm-es méretig valódi fotográfiai nagyítópapírra is elkészítik panorámánkat. Ilyen digitális fotolabor Budapesten 2db már mûködik. Kisebb méretben, max. 30x45cm-ig pedig már több amatôrlabor is elkészíti RA-4-es papírra a digitális fotókat. Ha a közelünkben mûködô labor maximálisan csak 20x25 cm-es papírképet készít, vagy nyomtatónk nem ismeri a banner papírt, ilyen kis szelvényekbôl is építkezhetünk. Ilyenkor kasíroztassuk a képet, akkor a képkeretezô a szelvényeket megfelelôen össze fogja illeszteni. Ilyenkor azonban gondoskodjunk róla, hogy nagy átlapolásokkal nyomtassuk ki a részképeket (mint a felvételkészítésnél, most is ez az aranyszabály).
Keretezés, kasírozás
A kész képet, vagy annak szelvényeit vigyük el képkeretezôhöz. Válasszunk a képhez illô keretet és passpartou-t. Az üveg vastagsága beltérben ~2mm, kültéri vagy kirakati elhelyezéskor ennél vastagabb legyen. Ez megfelelôen védi majd munkánk végeredményét. Ha kereteztetni nem akarjuk a fotót, vastagabb alapra is ragasztathatjuk. Ez a kasírozás (keretezéskor mindig kasíroznak is). A kasírozott képnek jobb a tartása, szükség esetén felszögelhetô. Alkalmi dekorációnak, vagy díszletnek alkalmas. Legvégül pedig: a keretezett képet úgy helyezzük el, hogy környezetével összhangban legyen. Biztosak lehetünk benne, hogy munkánkat sokan megcsodálják majd.
Képlejátszás, számíógépes megjelenítés
Az igazi környezetvédô csak akkor viszi papírra a képet, ha az elengedhetetlenül szükséges. Minden papírkép egy lépés a környezetszennyezésben. Éppen ezért használjuk ki a képlejátszó programok lehetôségeit. Az egyszerû diavetítést mindenki ismeri. Ennek az is elônye, hogy a képekbe belenagyíthatunk, azaz a panorámában pl. tüzetesebben is szétnézhetünk. Ha számítógépünk videokimenettel is rendelkezik, úgy nagyképernyôs színes TV-n is nézhetjük képeinket. A QuickTime VR szoftver lehetôségeit pedig egyenesen a digitális panorámafotózáshoz találták ki. A panoráma körbenézhetô, de teljes gömbpanorámát is készíthetünk vele: minden tengely irányában 360°-os látószög állhat így rendelkezésünkre. A szoftver ráadásul nemcsak az elôbbi, ún. belsô gömböt ismeri. Ha nem a kamerát forgatjuk meg egy tengely körül, hanem a tárgyat forgatjuk meg a fényképezôgép elôtt, úgy külsô gömböt kapunk. Így a QT VR-rel pl. egy fát, sziklát, csontot vagy bármit körbe is járhatunk. Igazán látványos és jó játék tehát a panorámakép szerelmeseinek.
Török György fotográfus